BERT Update | Oktober 2019

door | Algoritme updates

okt 26, 2019

Google heeft zojuist een belangrijke algoritme-update aangekondigd, één die naar schatting 10% van alle zoekopdrachten zal beïnvloeden. De update betreft een taalverwerkingstechnologie genaamd BERT, die kan beoordelen hoe woorden in een zoekopdracht zich tot elkaar verhouden en Google een genuanceerder inzicht moet geven in de intentie van een zoeker.

Het is één van de meest impactvolle algoritme-updates van de afgelopen jaren, maar wat betekent dit precies voor de website van jouw organisatie? Dit is wat je moet weten:

Contents

Waar staat BERT voor?

BERT staat voor Bidirectionele Encoder Representaties van Transformatoren.

Wat is de BERT-update?

Met de BERT-update verbeterde Google zijn begrip van natuurlijke taal. Google beschreef BERT als zijn “grootste sprong voorwaarts in de afgelopen vijf jaar”. Het gaat om een ‘query understanding’ update. Dit betekent dat Google beter is geworden in het identificeren van nuances en context in een zoekopdracht en het weergeven van de meest relevante resultaten.

BERT zal waarschijnlijk het meest van invloed zijn op longtail-zoekopdrachten. Google gaf deze voorbeelden om de impact van BERT te illustreren:

  • 2019 braziliaanse reiziger naar usa heeft een visum nodig
  • staan schoonheidsspecialisten veel op het werk
  • Kun je medicijnen krijgen voor iemand apotheek

BERT zal naar verwachting 10% van alle zoekopdrachten beïnvloeden wanneer het wereldwijd wordt uitgerold. Het zal ook een aanzienlijke impact hebben op featured snippets in meerdere talen en dus ook in Nederland.

Dit wordt door veel marketeers gedacht, maar BERT vervangt niet RankBrain of andere elementen van het zoekalgoritme die zich richten op taal, het zal worden gebruikt in combinatie met die elementen.

Mijn advies voor SEO specialisten en marketeers omtrent BERT

Het is niet verstandig om gelijk aanpassingen aan je website te gaan maken. Het is goed om eerste even aan te kijken welke veranderingen je ziet met je website. Wat belangrijk is, is dat je je als organisatie gaat richten op het schrijven van betere kwalitatieve content, die echt is geschreven voor gebruikers in plaats van voor zoekmachines.

Daarnaast is het ook belangrijk om in te gaan spelen op de intentie van de zoeker. Richt je dan ook op het voldoen aan de specifieke zoekintentie van de zoeker. Via welke keywords komen bezoekers op jouw pagina’s en sluit jouw tekst qua content ook aan op de zoekintentie van jouw bezoekers?

Zorg er dus voor dat je een ongelofelijke ervaring bied aan gebruikers.

Gaat BERT mijn SEO prestaties schaden?

Volgens de huidige geruchten in de industrie is de impact van BERT minimaal (hoewel dit wel per land kan verschillen).
Het is de moeite waard om goed op de volgende dingen te letten:

  • Longtail keyword ranking posities / verschillen
  • Organische acquisitie prestaties voor top of funnel/bewustzijn content
  • Verschil in het aantal geclaimde featured snippets
  • SEO visibilty verschil vergeleken met concurrenten

Wil je up to date blijven over de Google Algoritme updates? Hou dan mijn blog over algoritme update in de gaten!

Over de schrijver:

Julien – Freelance SEO Specialist