Backlinks

door | Off Page SEO

dec 27, 2022

Backlinks zijn links naar je website vanaf andere websites. Backlinks zijn er in twee smaken: do-follow en nofollow. Do-follow backlinks kunnen de ranking van zoekmachines verhogen, terwijl nofollow backlinks over het algemeen geen linkjuice doorgeven. Daar zijn ook uitzonderingen voor. In deze blog bespreken we wat backlinks zijn en waarom ze zo nuttig zijn voor je website.

Contents

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn links van de ene website naar de andere. Ze vertellen zoekmachines dat je site belangrijk is, en ze helpen mensen je content te vinden.

Om effectief te zijn, moeten links:

  •  Relevant zijn
  • afkomstig zijn van gezaghebbende sites –
  • In overeenstemming zijn met je inhoud

Het is belangrijk om bij link building / het verkrijgen van baclinks doordacht en creatief te denken. Op welke sites zit jouw potentiele doelgroep veel, waar je wellicht ook een publicatie kan krijgen? Zorg er dus voor dat je je op het juiste publiek richt, maar daarnaast ook kijkt naar de autoriteit van de blog.

Daarnaast moeten backlinks “verdiend” zijn. Het moet op een manier overkomen, waardoor er zonder verdere moeite naar je website wordt gelinkt, of op een manier waardoor dit zo lijkt. Verder moeten links ook met de hand zijn gemaakt, mocht het bijvoorbeeld over business citations gaan. Het is volgens de Google guidlines niet de bedoeling om hier automatische software voor te gaan gebruiken.

Waarom zijn backlinks belangrijk?

Backlinks zijn belangrijk omdat ze je website helpen hoger te scoren in zoekmachines. Backlinks van websites met veel autoriteit zijn waardevoller dan backlinks van sites met weinig autoriteit, omdat zoekmachines rekening houden met de betrouwbaarheid van de oorspronkelijke bron om te bepalen hoe betrouwbaar je site is.

Wanneer je links krijgt van andere websites, verhoogt dit de populariteit en autoriteit van je site in de ogen van zoekmachines zoals Google. Dit betekent dat als iemand naar iets zoekt op Google (bijvoorbeeld: “glas in lood Leiden”), hij je als eerste zal zien als jouw site door veel betrouwbare bronnen op sociale media of andere websites is gelinkt vanwege de hoge populariteit en betrouwbaarheid zoals bepaald door Google.

Outreach, Haro of inkopen

Er zijn veel manieren om backlinks te krijgen. Een van de meest effectieve methoden is outreach. Dat kan op verschillende manieren, van contact opnemen met bedrijven tot commentaar geven op andere blogs.

Er bestaat ook HARO. HARO staat voor (Help A Reporter Out). Je kan je aanmelden op een nieuwsbrief waarna je emails krijgt en waarbij journalisten kan helpen bij interviews. Soms in ruil voor een link. Je kan dit doen via de Helpareporter zoekbalk op hun homepage of door je aan te melden via de link.

Daarnaast kan je ook nog links inkopen. Je moet dan wel weten hoe je dit het moet doen, zonder dat je links inkoopt die geen effecten hebben of waarbij Google je site een penalty geeft.

Wil je hulp met link buidling? Dan is het verstand om een expert in te schakelen. Neem contact met mij op, ik help je graag verder.

Do-follow en nofollow backlinks

  • Do-follow Backlinks

Een do-follow backlink is een link die de waarde van zijn eigen ranking doorgeeft aan de site waar hij naar linkt. Deze zijn ook bekend als “follow” links, omdat ze de regels van zoekmachines volgen en de linkjuice doorgeven. Dit betekent dat Google deze sites zal crawlen en een bepaald belang zal toekennen in zijn indexeringsmethoden.

  • No-Follow Backlinks

No-follow backlinks zijn simpelweg links die de waarde van hun ranking niet doorgeven aan een andere site waarnaar ze linken. Ze geven een soort relatie aan tussen twee sites, maar ansich geven ze geen SEO waarden door. Hier heb je wel een uitzondering op. Hoge autoriteit no-follow links kunnen namelijk wel een trust signal doorgeven.

Autoriteit van backlinks

Een manier om de autoriteit van een website te meten is door naar de backlinks te kijken. Backlinks zijn links die vanaf andere websites naar je site verwijzen.

Hoe meer backlinks je hebt, hoe hoger je domein autoriteit zal zijn en hoe groter de kans dat zoekmachines je als een autoritaire site in je niche zullen beschouwen. Maar niet alle backlinks zijn gelijk. Terwijl veel backlinks op sites van lage kwaliteit je ranking kunnen schaden, kunnen een paar links van hoge kwaliteit je ranking drastisch verbeteren!

Dus hoe krijg je hoogwaardige backlinks? Het voor de hand liggende antwoord is om content te publiceren die mensen willen delen en waar mensen naar willen linken. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende manieren.

Wat je kan concluderen

Wat ik in deze blog heb beschreven is slechts het topje van de ijsberg, wat betreft link building. Kortom, backlinks zijn belangrijk voor SEO en moeten worden gebruikt om de ranking van uw website in Google te verbeteren.

Over de schrijver:

Julien – Freelance SEO Specialist