Wat is trust flow en citation flow?

door | Off Page SEO

dec 26, 2022

Als je niet vaak met SEO bezig bent, kunnen trust flow en citation flow een verwarrend concept lijken. Trust flow is een algoritme dat Majestic SEO gebruikt om websites te rangschikken op basis van hoe betrouwbaar Google denkt dat ze zijn. Het is belangrijk om een goede trust flow te hebben, omdat Google rekening houdt met hoe betrouwbaar een site is bij het bepalen waar deze moet staan in de zoekresultaten. Citation flow meet hoeveel links er naar je website verwijzen vanaf andere websites. Het is niet zo belangrijk als trust flow, tenzij je probeert ervoor te zorgen dat je backlinks niet afkomstig zijn van spammy websites (wat je citation flow zou verlagen).

Contents

Wat is Majestic SEO voor tool?

Majestic SEO is een SEO tool waarmee je kan zien hoe populair je site is, en de kwaliteit van het verkeer dat het ontvangt. Het geeft ook informatie over backlinks die naar je website verwijzen, inclusief links van social media sites zoals Facebook en Twitter.

Je kan Majestic SEO gebruiken om de websites van je concurrenten te controleren, en uit te zoeken of ze al dan niet door Google zijn bestraft om welke reden dan ook (d.w.z. met links die als “onnatuurlijk” worden beschouwd).

Majestic is een geweldig hulpmiddel om te gebruiken bij SEO

Majestic is een geweldig hulpmiddel voor SEO. Het is nuttig om je te helpen de kwaliteit van de links die naar je site verwijzen te begrijpen, en het is ook nuttig om je te helpen potentiële linkkansen te identificeren.

Majestic kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals:

  • Het identificeren van hoogwaardige backlinks die het najagen waard kunnen zijn om ze te verkrijgen (vooral in combinatie met andere statistieken).
  • Inzicht in wie linkt naar je concurrenten en hoeveel links zij hebben van bepaalde websites of domeinen (deze informatie kan je helpen beslissen op welke concurrent je je moet richten).

Wat is trust flow?

Trust flow is een metric die Majestic SEO gebruikt om de kwaliteit van een website te meten op basis van hoe betrouwbaar Google denkt dat het is.

Ze berekenen trust flow door te kijken naar het aantal links dat naar een website verwijst en de autoriteit van die links. Als een link vanaf een ander domein naar jouw website verwijst, maar dat domein geen autoriteit heeft, dan geeft het algoritme je site geen credtis voor die link. Trust flow helpt ons te bepalen welke websites betrouwbaar zijn en welke niet zo betrouwbaar zijn wat betreft de connectie met andere sites is op het web.

Het belang van een goede trust flow

Majestic houdt ook rekening met het feit of een link dofollow of nofollow is, wat de waarde ervan als indicator van betrouwbaarheid verhoogt. Een artikel op Wikipedia zal een hoge Trust Flow hebben omdat het één van Google’s meest vertrouwde bronnen is, maar ook al kan je deze informatie gebruiken om te bepalen of iemand iets heeft geschreven dat nuttig zou kunnen zijn voor je eigen onderzoeksdoeleinden (d.w.z. “Ik probeer informatie te vinden over xyz”), het is niet noodzakelijkerwijs voldoende om alles wat je daarvan leest ook daadwerkelijk te geloven!

Wat is citation flow?

Citation flow is een metric die gebruikt wordt door Majestic SEO en het aantal inkomende links van andere websites weergeeft. Hoe hoger je citation flow, hoe meer er op het internet naar je word gelinkt.

Het verschil tussen trust flow en citation flow en de samenhang

Citation Flow en Trust Flow zijn twee statistieken die de autoriteit van een website helpen bepalen. Er moet rekening mee worden gehouden bij het kiezen van een linkbuildingstrategie, omdat ze van invloed zijn op de zoekresultaten.

Heeft een website een hogere Citation Flow dan de Trust Flow, dan betekend het dat dit eigenlijk uit verhouding is. Is de citation flow 1,5 tot 2x zo hoog als de trust flow? Dan betekend dat, dat het linkprofiel van de site als spammy kan worden gezien.

Trust flow kijkt naar hoe gezaghebbend die linkende sites zelf zijn; met andere woorden, hoe betrouwbaar ze worden geacht volgens het algoritme van Google. Hoe hoger deze score is (op een schaal van 0-100), hoe beter uw eigen site scoort in de zoekresultaten! Dus hoewel beide statistieken van belang zijn, speelt trust flow een nog grotere rol bij het verbeteren van SEO-prestaties dan citation flow, omdat het ontvangen van links van gezaghebbende websites meer betekent dan alleen het krijgen van meer links in het algemeen.

Als je veel backlinks hebt, maar het zijn allemaal spammy sites, zal je trust flow laag zijn, en je citation flow hoog.

Als je backlinkprofiel vol zit met spammy sites van lage kwaliteit, dan kun je verwachten dat je vertrouwen en citatiestroom laag zijn. Maar zelfs als je veel backlinks hebt van gerenommeerde bronnen, is het mogelijk dat de manier waarop die links zijn verkregen beide statistieken onnauwkeurig maakt.

Er zijn twee belangrijke manieren waarop dit kan gebeuren: door het gebruik van geautomatiseerde linkbuilding tools (zoals GSA of geautomatiseerde blog comments). Bij het gebruik van deze methoden kunnen marketeers gemakkelijk per ongeluk verstrikt raken in een black hat SEO en eindigen met een heleboel louche links op hun site.

Conclusie

Als je graag beter wilt scoren met je website en een goed link profiel wil hebben, dan is het noodzakelijk om te weten hoe dit werkt en hoe je goede links kan verkrijgen. Wil je hier graag hulp bij hebben? Dan help ik je graag verder. Het hebben van een goede trust flow, zegt namelijk lang niet alles.

Over de schrijver:

Julien – Freelance SEO Specialist