Hoe maak je een content kalender?

door | On Page SEO

dec 26, 2022

Wanneer je voor het eerst begint met het creëren van content voor je bedrijf, kan het overweldigend aanvoelen. Waar moet je beginnen? Wat voor soort content moet je maken? Moet je meer geld uitgeven aan het inhuren van schrijvers? Gelukkig is het antwoord: nee!

Het geheim is dat je een plan hebt om goede content te maken, waarvoor je geen duur team of veel tijd nodig hebt. In deze post zal ik uiteenzetten hoe je een effectieve contentkalender maakt die je op weg helpt met je eigen content productie en op de lange termijn tijd en geld bespaart.

Contents

Bepaal je algemene content strategie en doelstellingen.

Voordat je begint met het maken van je contentkalender, moet je bepalen wat succes betekent voor jouw bedrijf. Dit kan in eerste instantie een beetje abstract zijn, maar probeer er vanuit meerdere invalshoeken over na te denken:

  • Wat zijn de problemen die binnen jouw branche bestaan? Hoe kan je deze problemen oplossen en mensen op een zinvolle manier helpen?
  • Wat zijn de pijnpunten van je klanten? Hoe kunt je hen helpen die pijnpunten efficiënter te bestrijden of hen een goed gevoel geven over zichzelf als consumenten van de producten of diensten die je levert?
  • Wat willen mensen wel of niet horen van bedrijven als het jouwe?

Bekijk je doelgroeppersona’s en beslis welke soorten content welke doelgroepen zullen interesseren.

Om te beginnen moet je begrijpen wat je doelstellingen zijn. Wil je het aantal bezoekers dat zich inschrijft voor je e-maillijst verhogen? Zijn er bepaalde zoekwoorden die helpen om zoekverkeer naar je site te leiden? Zijn er bepaalde onderwerpen die eerder links van andere sites zullen aantrekken? Zodra je deze criteria hebt vastgesteld, is het tijd om te beslissen welke soorten content elke doelgroep het meest aanspreken.

Bijvoorbeeld: Als één persona een millennial moeder is met een jong gezin en een andere persona een oudere vrouw die advies zoekt over hoe ze gezond kan blijven terwijl ze ouder wordt, dan is het logisch dat die twee persona’s anders reageren als ze verschillende soorten inhoud zien en daarom moeten we twee aparte kalenders maken, zodat we beide soorten op de juiste momenten in het jaar kunnen plannen.

Onderzoek je concurrenten om te zien welke content zij hebben gemaakt, of het voor hen werkt en hoe je jouw content van die van hen kunt onderscheiden.

Het vinden van de content van je concurrenten is een geweldige manier om te zien wat voor soort teksten ze maken, hoe het presteert en wat voor strategie ze gebruiken.

Je kan tools als BuzzSumo gebruiken om erachter te komen welke stukken voor hen het beste hebben gepresteerd, zodat je die successen kunt kopiëren of verbeteren. Je kan ook leren waar hun publiek online en op sociale media leeft.

Bekijk de resultaten van eerdere content productie om te bepalen wat goed werkte en wat niet

Hoewel het belangrijk is een doel te hebben voor je contentkalender, moet je ook flexibel zijn. Als er iets is dat in het verleden goed werkte, ga daar dan mee door. Als één van je populairste posts bijvoorbeeld gaat over het kweken van tomaten, blijf dan schrijven over het kweken van tomaten!

Je kan ook statistieken van eerdere projecten (als je vanaf nul begint) of eerdere contentkalenders (als je een bestaande bijwerkt) gebruiken om te bepalen welk type content het beste werkt en welke onderwerpen het minst waarschijnlijk de interesse zullen wekken.

Beslis welke engagement-metrics je zult bijhouden en hoe vaak je ze zult bekijken

Engagementstatistieken zijn de statistieken die meten hoe vaak mensen met je content bezig zijn. Dit kunnen zaken zijn als views, shares, comments en zelfs TOS (time on site). Welke engagementstatistieken je bijhoudt, hangt grotendeels af van je doelstellingen voor het blogbericht of de website-content als geheel.

Als je bijvoorbeeld een blogbericht maakt over hoe je pannenkoeken maakt, zou het geen zin hebben om engagementstatistieken bij te houden over Facebook shares of social media traffic. Dat zal waarschijnlijk laag zijn omdat weinig mensen geïnteresseerd zijn in het lezen over het maken van pannenkoeken als ontbijt! Maar het kan geen kwaad om berichten te delen op Facebook of Twitter (of Pinterest…).

Als we daarentegen een bericht schrijven over het ontwerpen van een app met React Native, zouden we willen zien hoeveel mensen onze berichten bekijken en waar ze vandaan komen, zodat we kunnen zien welk soort artikelen het beste verkeer naar onze site oplevert (zoals die van gastauteurs).

Beslis welke soort content je wil maken, wie het gaat maken en hoeveel tijd het gaat kosten

Er zijn veel verschillende soorten content die je kan maken, zoals:

  • Blog posts
  • Infographics
  • Video’s (YouTube)
  • Social media posts

Dit is slechts een korte lijst. Wil je meer weten over het creëren van het juiste type content voor jouw merk en publiek? Neem dan contact met mij op.

Als het gaat om het maken van teksten en artikelen, zijn er een paar verschillende manieren waarop je dit zelf kunt doen of iemand buiten je bedrijf kunt inschakelen om dit te doen:

  • Je zou een SEO / content specialist kunnen inhuren die elk stuk tekst redigeert voordat het op je website of blog wordt gepubliceerd.
  • Je zou iemand alle teksten intern kunnen laten schrijven

Wil je graag hulp bij je content? Neem dan contact met mij op.

Conclusie

Zodra je jouw contentstrategie hebt bepaald, is het tijd om je content kalender te maken. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van het proces en het kan gemakkelijk zijn om in een aantal valkuilen te trappen wanneer je met een content kalender werkt. Ik raad je aan eerst te beginnen met een schets en vervolgens elk detail van de kalender zelf uit te werken. Je kan later altijd nog andere hulpmiddelen gebruiken, zoals sjablonen of tools, als dat nodig is!

Over de schrijver:

Julien – Freelance SEO Specialist