Meta tags voor SEO

door | On Page SEO

dec 25, 2022

Als je met SEO bezig bent heb je veel bij te houden. De besten kunnen je op elk moment vertellen wat een website goed of fout doet in de ogen van zoekmachines als Google en Bing. Ze kunnen je ook vertellen waarom het gebeurt en hoe je het kan oplossen. Maar dat betekent niet dat ze hun eigen websites moeten kunnen coderen of elke regel code erop moeten begrijpen! In feite zijn er wat SEO betreft maar drie dingen die je echt moet weten over HTML.

Contents

Metatags zijn stukjes tekst die de tekst van een pagina beschrijven

Metatags zijn stukjes code die zoekmachines gebruiken om je pagina’s te indexeren. Metatags verschijnen niet op de pagina zelf, maar alleen in de code van de pagina.

Onzichtbaar voor gebruikers en onzichtbaar voor andere websites, worden metatags door zoekmachines gebruikt om de inhoud van een website te beschrijven en hen te helpen beslissen wat ze moeten tonen wanneer iemand naar iets specifieks zoekt.

Metatags zijn in wezen kleine inhoudsbeschrijvingen die zoekmachines helpen vertellen waar een webpagina over gaat

Metatags zijn in wezen kleine stukjes content die zoekmachines helpen vertellen waar een webpagina over gaat. Het zijn stukjes code die verschijnen in de HTML-code voor je webpagina’s, maar nooit op de eigenlijke site te zien zijn (ze zijn onzichtbaar voor bezoekers). Deze metatags kunnen kort of lang zijn, afhankelijk van hoeveel informatie je over elke pagina wilt geven.

Deze metatags helpen zoekmachines te begrijpen welke content zij moeten associëren met relevante zoekopdrachten en termen. Daardoor helpen ze gebruikers relevante informatie te vinden wanneer ze zoekmachines gebruiken zoals Google, Bing en Yahoo!

Titel tag

De title-tag is de belangrijkste metatag. Het is ook de enige die zichtbaar is voor gebruikers, dus is het zinvol om hem beknopt en beschrijvend te maken. De titel van je pagina, of dat nou een blog of pagina is,  moet kort en krachtig zijn, omdat hij wordt weergegeven op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s) en in browsers wanneer een gebruiker met de muis over een link gaat. De titel moet in een paar woorden duidelijk maken waar de pagina over gaat – niet langer dan 55 tekens (inclusief spaties)

De title-tag definieert de titel van een bepaalde webpagina

De title-tag, ook bekend als de -tag, definieert de titel van een bepaalde webpagina en verschijnt op twee belangrijke plaatsen. Ten eerste verschijnt hij in alle browsers als de tekst die bovenaan de tab van elke pagina verschijnt. Ten tweede verschijnt hij ook in de resultaten van zoekmachines wanneer een gebruiker zoekt naar trefwoorden die relevant zijn voor je site.

De title-tag is een belangrijke factor in zowel gebruikerservaring als zoekmachineoptimalisatie (SEO). Daarom is het belangrijk je titels kort maar beschrijvend te houden – niet meer dan 70 tekens! Zoekmachines knippen lange titels sowieso af, dus waarom zou je ze niet nog korter maken? Neem ook relevante zoekwoorden op in je titels, zodat ze hoger in de zoekresultaten verschijnen.

Informeer gebruikers en zoekmachines over het onderwerp van je pagina

De title-tag is een van de belangrijkste metatags, omdat hij gebruikers en zoekmachines vertelt wat het onderwerp van een bepaalde webpagina is. Zoekmachines gebruiken deze informatie om te bepalen over welke specifieke onderwerpen een site kan gaan, wat hen helpt de inhoud van je site beter te begrijpen en dienovereenkomstig te rangschikken in de zoekresultaten.

De title-tag moet zo beschrijvend zijn dat bezoekers met één blik op de URL kunnen zien wat ze op je site kunnen vinden. Op die manier, wanneer mensen links naar je website delen via e-mail of sociale media, hebben lezers een idee van wat ze te zien krijgen voordat ze je pagina bezoeken.

Meta description tag

De meta description tag is een goede plaats om zoekwoorden te schrijven, omdat het veel gemakkelijker is om dat te doen zonder dat je tekst lomp klinkt.

Een meta description is een korte beschrijving van een bepaalde pagina op je website

Metabeschrijvingen zijn korte beschrijvingen van de pagina die worden getoond wanneer iemand naar je site zoekt. Ze moeten uniek zijn voor elke pagina en gebruikers voldoende informatie geven over je website.

Een metabeschrijving is een goede plaats om gemakkelijk trefwoorden in te voegen, omdat het je de kans geeft die woorden te gebruiken zonder dat je tekst onhandig of onleesbaar klinkt.

Metabeschrijvingen worden niet gebruikt in de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s). Ze zijn alleen zichtbaar voor mensen die je website hebben bezocht.

Canonical tag

Je kan een tag op je homepage gebruiken om zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina moet worden geïndexeerd.  Hiermee kan je bepalen hoe jouw site wordt weergegeven in de zoekresultaten, en zorg je ervoor dat Google en andere zoekmachines de versie van je website indexeren die je verkiest.

Viewport tag

Hoewel je de grootte van de browser kunt regelen met CSS, is het geen goed idee om deze methode te gebruiken omdat ze alleen van toepassing is op de webpagina en niet op andere elementen op je website. Als je bijvoorbeeld wilt dat alle afbeeldingen op je website er goed uitzien wanneer ze worden bekeken op verschillende apparaten en browsers, dan moet je hun afmetingen opgeven met CSS.

Om dit probleem te voorkomen en ervoor te zorgen dat afbeeldingen worden weergegeven volgens hun juiste afmetingen, ongeacht hoe groot of klein ze er op verschillende apparaten en browsers uitzien, kunnen we de viewport meta-tag in de HTML-code gebruiken.

Het is belangrijk dat SEO specialisten ten minste een basiskennis hebben van HTML en codering.

HTML staat voor Hypertext Markup Language, de taal waarmee webpagina’s worden gemaakt. Het wordt gebruikt om links, afbeeldingen en formulieren op een webpagina te maken. Het is vergelijkbaar met XHTML, maar gebruikt niet de strikte XHTML-syntaxisregels die voor beginners moeilijk te leren kunnen zijn.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je een beter inzicht hebt gegeven in metatags. Als je meer wilt leren over metatags of onpage SEO, bekijk dan mijn blog sectie hierover., of tips wilt over hoe je jouw eigen website kunt optimaliseren voor zoekmachines en gebruikers, neem dan contact met mij op.

Over de schrijver:

Julien – Freelance SEO Specialist