Als je mijn blogs leest, dan heb je waarschijnlijk al redelijk wat kennis over SEO. Mocht dat niet zo zijn, dan hierbij kort de definitie. SEO betekent dat je de zichtbaarheid van een webpagina of website in de onbetaalde resultaten van zoekmachines verandert, door optimalisaties door te voeren. In deze blog heb ik het over verschillende dingen:
- Hoe optimaliseer je voor een zoekmachine?
- Hoe kan je de organische zichtbaarheid van je content verbeteren zodat je beter gevonden wordt?
- Hoe kan je beslissen wat goed SEO-advies is en wat niet?
Begrijpen wat SEO is, is nog maar het begin. Het is ook belangrijk om te leren hoe je het kunt gebruiken om websiteverkeer te genereren en om leads, verkoop / meer omzet te genereren. Vanuit daar kan je SEO gebruiken voor social media marketing en alle andere marketing strategieën.
Contents
Waar staat SEO voor en waarom zou het je interesseren?
Mensen zoeken naar zo ongeveer alles. Voor bedrijven kan dit ontzettend waardevol zijn, omdat er een hoop zoekopdrachten zijn, die specifiek zijn. Hierop inspelen heet inspelen op de zoekintentie, wat betekent dat jouw content de vragen beantwoordt die anderen hebben.
Als je camera’s verkoopt, zou je een billboard kunnen huren zodat automobilisten in de omgeving het zien, maar is het waarschijnlijk dat ze ooit een camera zullen kopen? In plaats daarvan kan je beter digitale marketing gebruiken met de juiste zoekintentie. Op die manier, wanneer iemand “camera” of een andere zoekterm intypt in de zoekmachine, hebben ze een goede kans om jouw bedrijf te vinden.
De laatste methode werkt het beste omdat die mensen al een interesse hebben, waardoor je ze snel door de sales funnel kunt loodsen.
Iemand zoekt naar iets dat verband houdt met jouw bedrijf. en daarnaast zoeken prospects naar andere dingen die losjes gerelateerd kunnen zijn, zoals “hoe word ik een fotograaf” of “hoe vind ik de juiste camera”. Dit zijn nog meer kansen voor jou om in contact te komen met die bezoekers, hun vragen te beantwoorden en een betrouwbare informatiebron te worden. Wanneer ze klaar zijn om te kopen, herinneren ze zich dat jij hen geholpen hebt.
Wat werkt om verkeer van zoekmachines aan te trekken?
Het is cruciaal om te begrijpen dat Google de beste zoekmachine ter wereld is. Hoewel het per niche kan verschillen, is Google de dominante speler in de SERP (search engine result page) waarop jouw website moet verschijnen. Daarom heb je de beste SEO-strategieën nodig (zoals beschreven in dit artikel) om jouw site en de content goed te positioneren, zodat hij bij Google en anderen scoort.
Het algoritme van de zoekmachine verandert echter steeds omdat Google erop gericht is de zoekresultaten specifiek af te stemmen op de behoeften van de zoeker. Dit betekent dat zoekmachines kunnen zien welke content op jouw site staat. De rankingfactoren die ze gebruiken om je meer verkeer te geven kunnen veranderen, maar de basis blijft hetzelfde.
Wat werkt? Hoe weet Google welke pagina’s hij moet produceren als antwoord op de zoekopdracht? Hoe krijg je zulk waardevol verkeer naar je site?
Het algoritme is zeer complex, maar hier zijn de basisprincipes:
- Google zoekt naar pagina’s met content van hoge kwaliteit die relevanter is voor de zoekopdracht.
- Zoekmachines bepalen de relevantie van de content door de content te lezen/crawlen en algoritmisch te evalueren of deze past bij wat de zoeker nodig heeft op basis van de trefwoorden die erin voorkomen.
- Ze bepalen ook de kwaliteit op verschillende manieren, maar de kwaliteit en het aantal andere websites dat naar jouw pagina linkt, staan nog steeds op de voorgrond. Met andere woorden, er wordt gekeken naar de websites die naar jouw pagina’s linken. Als niemand anders naar die sites linkt, maar zij wel naar de jouwe, wordt jouw site als betrouwbaarder gezien. Gastbloggen kan hier ook goed werken; als niche-experts op jouw pagina posten, laat dat zien dat je zoekers probeert te helpen aan de informatie die ze nodig hebben.
Ook andere elementen bepalen hoe hoog uw website scoort
- Hoe klikken mensen door de website heen?
- Is de site mobielvriendelijk, en wat is de laadsnelheid?
- Produceert je unieke content?
Er zijn honderden factoren die zoekmachines gebruiken om te bepalen of je website geschikt is voor de behoeften van de zoeker. Het goede nieuws is dat je geen geleerde hoeft te zijn om te weten hoe je op de juiste zoekwoorden kunt scoren.
Dit artikel leidt je door de best practices die herhaalbaar en bewezen zijn. Heb je nou geen tijd of hier moeite mee om dit verder te optimaliseren? Neem dan met contact met mij op. Ik help jouw organisatie graag verder!
Zoekwoorden onderzoek & de best practices
De eerste stap bij zoekmachine optimalisatie is weten waarvoor je optimaliseert. Daarom moet je de trefwoorden identificeren waar mensen naar zoeken, zodat de website ervoor scoort in zoekmachines zoals Google.
Hoewel SEO staat voor optimalisatie, zijn er verschillende aspecten van. Hoewel zoekwoordenonderzoek eenvoudig klinkt, kan het iets uitdagender zijn dan dat. Je wil misschien dat mensen stofzuigers kopen, maar je kan niet zomaar woorden als “koop een stofzuiger” toevoegen. Hier zijn een paar factoren om te overwegen bij het kiezen van de zoekwoorden te richten op de site van jouw organisatie:
- Zoekvolume – Je moet nagaan hoeveel mensen zoeken naar die bepaalde zin of dat woord. Het zoekvolume moet laag genoeg zijn dat je hoger rankt, maar goed genoeg zodat genoeg mensen ernaar zoeken.
- Relevantie – Als de term veel gezocht wordt, is dat goed. Maar misschien is het niet volledig relevant voor de prospects. Hoewel relevantie eenvoudig lijkt, is het dat niet. Als je e-mailmarketingsoftware verkoopt, kan je niet verschijnen in de zoekmachineresultaten voor dierenbenodigdheden. Hoewel e-mailmarketingsoftware een goede omschrijving lijkt, kan het zeer concurrerend zijn als je grote bedrijven probeert te bereiken. Die zoekers willen de software misschien niet kopen, en degenen die dat willen kunnen het zich niet veroorloven.
- Concurrentie – SEO vereist dat je nadenkt over de kans van slagen. Daarom moet je de concurrentie begrijpen en de kans dat je kan scoren voor specifieke zoekwoorden. Dit betekent dat je moet weten wie jouw klanten zijn en waar ze naar zoeken. Als je dit niet weet, is het een goed idee om een buyer persona te maken.
Van daaruit moet je weten:
- Dingen waarin die mensen geïnteresseerd in zijn
- Problemen die ze hebben
- Taal die ze gebruiken om te beschrijven wat ze nodig hebben of gebruiken
- Andere bedrijven waarvan ze overwegen te kopen
Als je dat allemaal weet, heb je een lijst van potentiële domeinen en zoekwoorden om je op ideeën te brengen. Gebruik vervolgens een zoekwoordentool en voer de jusite zoekwoorden in om een langere lijst met opties te krijgen. Op die manier lever je relevante content aan degenen die dat nodig hebben.
Het doel hier is om naar de concurrentie te kijken, maar ook minder bekende wegen voor trefwoorden te vinden. Op die manier krijg je een breder inzicht en kun je daar teksten voor schrijven.
Als je al een website hebt, krijg je waarschijnlijk al wat verkeer van de zoekmachines. Als dat zo is, kan je de zoekwoorden gebruiken om te bepalen welke keywords verkeer genereren. Pak ze aan en kom hoger in de ranking door meer content te creëren.
Google levert niet zoveel informatie over wat mensen zoeken, maar je kunt veel tools gebruiken om je te helpen een beter idee te krijgen. Dan zie je de zoekopdrachten die meer verkeer naar de site leiden.
De gratis Webmasters Tool is daar geweldig voor, maar je kan het ook gebruiken om verschillende problemen met je technische SEO te diagnosticeren.
Als je eenmaal weet hoe de prospects praten, waar ze op zoeken, welke concurrentie je hebt en welke termen verkeer naar je toe leiden, is het belangrijk om uit te zoeken voor welke termen je kunt ranken en waar je kansen liggen.
Het is vaak moeilijk om dit te doen, dus je moet begrijpen hoe:
- Autoritair en populair elke pagina is in het zoekresultaat
- Goed afgestemd bent op het zoekwoord
- Betrouwbaar en gezaghebbend je bent ten opzichte van andere sites die concurreren voor diezelfde term
Als je het budget hebt, kun je verschillende betaalde tools gebruiken om te helpen met keyword difficulty scoring, zoals:
Wie het te uitdagend vindt om al dat werk te doen, kan ook een SEO-professional inhuren om het werk te doen. Ik ben beschrikbaar om je verder te helpen! Neem dan even contact op.
On-page SEO
Wanneer je jouw overzicht van zoekwoorden hebt, moet je deze implementeren in de content van de site. Elke pagina van de website moet gericht zijn op een hoofd trefwoord en verschillende gerelateerde keywords. On-page SEO houdt ook rekening met andere elementen. Op die manier kan je meer zoekmachineverkeer naar de site leiden:
Title Tags
Google wil de betekenis van de pagina begrijpen en manipulatief of agressief gebruik van zoekwoorden bestraffen. Je moet echter nog steeds de gerelateerde en primaire zoekwoord waarvoor je hoopt te ranken in de pagina’s verwerken. De beste plaats daarvoor is de title-tag.
Titel-tags zijn niet de primaire kop van de pagina. Wat je ziet op de pagina zelf is een H1 (of H2) HTML-element. De title-tag is echter wat je ziet in de browsertab en wordt vaak ingevuld door de broncode van de pagina in een meta title-tag.
De lengte van deze tag varieert, maar je kan je hier het beste houden aan 55 tot 60 tekens. Probeer het doelzoekwoord en gebruik ook gerelateerde modifiers. Vergeet echter niet dat de title-tag is wat de zoeker ziet in de zoekresultaten voor je pagina, dus zorg ervoor dat hij klikbaar en spannend is.
Meta beschrijvingen
De meta description is een ander HTML-element dat u kunt bijwerken in de broncode, en het wordt niet getoond op de eigenlijke pagina. Toch wordt het beschouwd als extra advertentietekst. Google neemt gewoonlijk vrijheden met wat het weergeeft in de zoekresultaten. Daarom is uw meta description niet altijd aanwezig. Het is echter goed om een overtuigende metabeschrijving van de pagina te hebben om mensen aan te trekken om te klikken en u meer verkeer te geven.
Vergeet niet dat verschijnen in de resultaten uiteindelijk slechts de eerste stap is. Je moet ervoor zorgen dat gebruikers naar de site komen en de juiste actie ondernemen.
Gewoonlijk bestaat de metabeschrijving uit ongeveer 150 tot 160 tekens en wordt ze getoond onder de titel en het webadres. U wilt een metabeschrijving die de inhoud uitlegt en spannend genoeg is om een klik te rechtvaardigen.
Content
De content van de pagina is ook erg belangrijk. Verschillende paginatypes hebben verschillende taken. De cornerstone content is waar anderen naar kunnen linken en moet niet hetzelfde zijn als ondersteunende inhoud die het antwoord biedt.
Google lijkt echter de voorkeur te geven aan bepaalde inhoudstypen, en terwijl u de pagina’s opbouwt, zijn hier een paar dingen waar u op moet letten:
Unieke en dikke inhoud – Er is geen magisch getal voor het aantal woorden, en als sommige pagina’s een paar honderd woorden zijn, is dat prima. Maar in het algemeen geven de Panda-updates de voorkeur aan unieke en langere inhoud. Als je duizenden korte pagina’s hebt of dubbele inhoud, kun je problemen krijgen. Kijk naar de hele site – zijn er grote percentages dunne en laagwaardige pagina’s? Zo ja, maak ze dikker en verhoog het aantal woorden zonder vul- of poeha-teksten toe te voegen. Overweeg ook om ze uit te sluiten van de zoekresultaten, zodat ze helemaal niet in Google verschijnen.
Betrokkenheid – Google hecht veel belang aan de gebruikerservaring en de betrokkenheid. Zorg ervoor dat de inhoud die u aanbiedt de vragen beantwoordt die zoekers stellen, zodat ze op de pagina blijven en meer bij u betrokken raken. Ook moeten pagina’s snel laden met minder ontwerpelementen die bezoekers zouden kunnen afwijzen.
Deelbaarheid – U moet begrijpen dat elk stuk inhoud waarschijnlijk niet duizenden keren zal worden gelinkt of gedeeld. Je moet je echter concentreren op wie de pagina’s zou willen delen en ernaar linken voordat je ze maakt. Als je tonnen pagina’s hebt waarnaar niet gelinkt of gedeeld kan worden, zul je waarschijnlijk niet goed scoren in de zoekresultaten. Daarbij is het ook niet goed om het volledige plaatje van uw site aan de zoekmachines aan te bieden.
Alt-attributen
De manier waarop u de afbeeldingen markeert, beïnvloedt de manier waarop zoekmachines de pagina zien en hoeveel zoekverkeer de site genereert bij zoekopdrachten naar afbeeldingen. Met een alt-attribuut kunt u alternatieve informatie over een afbeelding bieden als de gebruiker deze niet kan zien. De afbeeldingen zullen na verloop van tijd waarschijnlijk breken omdat bestanden worden verwijderd. Daarom is een nuttige beschrijving van de afbeelding nuttig. Dat geeft je ook nog een kans om die zoekmachines te helpen begrijpen waar de pagina over gaat.
U wilt geen keyword stuffing doen waarbij u het primaire keyword in alle hoeken en gaten van het alt-attribuut propt. Als het daar niet natuurlijk past, voeg het dan niet toe. Sla deze stap niet over en zorg voor een nauwkeurige en grondige beschrijving.
Als je op een natuurlijke manier over het onderwerp schrijft, over-optimaliseer je niet. In zekere zin lijkt het niet alsof u Google probeert te misleiden om uw pagina hoger te plaatsen voor dat doelzoekwoord. Dit geeft u een goede kans om te ranken voor long-tail variaties van het trefwoord en onderwerp.
URL-structuur
De URL-structuur van uw site is ook belangrijk voor tracking. Je kunt gegevens segmenteren voor rapporten als je een gesegmenteerde en logische hebt. Het werkt ook goed voor deelbaarheid, omdat beschrijvende en kortere URL’s gemakkelijk te kopiëren/plakken zijn en minder snel worden afgekapt.
Uw doel is echter om iets beschrijvends te maken en er niet zoveel mogelijk trefwoorden in te proppen.
Als het niet nodig is, verander de URL’s dan niet. Zelfs als ze niet “mooi” zijn, hoeft u ze niet aan te passen om ze meer op trefwoorden te richten als dit de gebruikerservaring niet negatief beïnvloedt. Als u de structuur moet wijzigen, gebruik dan de juiste redirect (301 permanent).
Markering en Schema
Zodra u de andere on-page elementen op hun plaats hebt, gaat u nog een stap verder om zoekmachines te helpen zien wat er op de pagina staat.
Schema-markering zorgt er niet voor dat de pagina hoger in de zoekresultaten komt, maar het kan de vermelding meer “onroerend goed” geven binnen de zoekresultaten. Dit is vergelijkbaar met wat advertentie-extensies doen voor Google Ads.
Als niemand anders het schema gebruikt, heeft u een betere doorklikratio omdat uw site dingen als beoordelingen toont terwijl andere sites dat niet doen.
Er zijn verschillende opties, en sommige daarvan zijn misschien niet van toepassing op uw bedrijf. Samen met dat, moet u overwegen off-page SEO opties, die zijn de factoren van andere websites die van invloed kunnen zijn op uw rankings.
Interne links en informatie-architectuur
Informatie-architectuur richt zich op hoe de pagina’s op de website zijn georganiseerd. De manier waarop u alles organiseert en linkt tussen de pagina’s heeft invloed op hoe de inhoud van uw site scoort bij zoekopdrachten.
De reden is dat zoekmachines links zien als “vertrouwensstemmen” en een manier voor gebruikers om te zien waar de pagina over gaat en hoe betrouwbaar hij is.
Zoekmachines kijken naar de tekst die u gebruikt om die pagina’s te linken. Ankertekst is het beschrijvende woord of zinsdeel waarmee u naar een andere pagina linkt en helpt Google te zien waar de pagina over gaat.
Wanneer u naar een specifieke pagina linkt, is dat een aanwijzing voor de zoekmachines dat deze pagina belangrijk is voor uw site. Bovendien hebben de pagina’s op die site meer externe stemmen (links van andere sites die betrouwbaar zijn). Dit geeft u nog meer macht om de pagina’s van uw site goed te laten scoren.
Schakel een SEO specialist in
Ik snap dat dit misschien allemaal best een hoop informatie is. WIl jij graag hulp met SEO? Dan kan ik je verder helpen. Neem contact op en laten we kijken of we een goede match zijn.