Zoekwoorden voor SEO

door | On Page SEO

jan 6, 2023

In deze blog gaan we het hebben over zoekwoorden. Zoekwoorden zijn cruciaal, wanneer je bezig bent met SEO. Lees verder en kom er alles over te weten!

Contents

Wat is een zoekwoord?

Een zoekwoord is een specifiek woord of een combinatie van woorden die mensen gebruiken wanneer ze naar informatie zoeken op het internet. Zoekwoorden zijn essentieel voor SEO (Search Engine Optimization), omdat ze helpen om de relevantie van een website te bepalen voor een bepaald onderwerp of zoekopdracht.

Waarvoor dienen zoekwoorden binnen SEO?

Zoekwoorden zijn een belangrijk onderdeel van SEO, omdat ze helpen om te bepalen welke pagina’s relevant zijn voor een bepaalde zoekopdracht. Als je bijvoorbeeld een website hebt over hondenvoeding, dan is het logisch om zoekwoorden te gebruiken zoals “hondenvoeding”, “voeding voor honden” en “gezonde hondenvoeding” op je website. Dit helpt zoekmachines om te begrijpen wat je website bevat en hoe relevant het is voor mensen die naar informatie over hondenvoeding zoeken.

Het belang van zoekwoorden

Het gebruik van relevante zoekwoorden is belangrijk voor SEO, omdat het helpt om de positie van je website in de zoekresultaten te verbeteren. Als je website bijvoorbeeld op de eerste pagina van de zoekresultaten van Google verschijnt voor een populair zoekwoord, dan is de kans groter dat mensen op je website klikken en het bezoeken. Dit kan leiden tot meer verkeer op je website en mogelijk ook tot meer conversies, afhankelijk van het doel van je website.

Hoe selecteer je goede zoekwoorden?

Er zijn verschillende manieren om goede zoekwoorden te selecteren voor je website. Een van de eerste stappen is om te begrijpen wat je doelgroep zoekt. Dit kun je doen door middel van een zoekwoordenonderzoek, waarbij je gebruik maakt van tools zoals de Google Ads Keyword Planner. Deze tool geeft inzicht in de zoekvolumes van verschillende zoekwoorden en kan je helpen om te bepalen welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor je doelgroep. Het enige nadeel van deze tool is dat je een paar duizend euro per maand moet besteden aan advertenties op Google om accurate data te zien. Mocht je dat niet doen, dan kan je ook een tools zoals Ahrefs gebruiken om zoekwoordenonderzoek te doen, of het uit besteden aan een specialist (waardoor je zeker bent dat het goed gedaan wordt).

Verder is het ook belangrijk om te kijken naar de concurrentie voor bepaalde zoekwoorden. Als er veel concurrentie is voor een bepaald zoekwoord, dan kan het moeilijker zijn om hoog in de zoekresultaten te komen. In dat geval kan het slim zijn om te kiezen voor langere zoekwoorden (long-tail keywords), omdat deze vaak minder concurrentie hebben.

Naast het selecteren van relevante zoekwoorden, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat deze zoekwoorden op een natuurlijke manier in de content van je website voorkomen. Dit betekent dat je ze niet te vaak of op een onnatuurlijke manier gebruikt, omdat dit kan leiden tot een slechte gebruikerservaring en mogelijk zelfs tot een penalty van de zoekmachines.

Gebruik headings

Het gebruik van headings, zoals H1 en H2 tags, kan ook helpen om je zoekwoorden te benadrukken en de structuur van je content aan te geven. H1 tags worden gebruikt voor de hoofdtitel van een pagina en H2 tags voor subkoppen. Door relevante zoekwoorden in deze headings te gebruiken, kun je de relevantie van je pagina voor de zoekmachines versterken.

Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je zoekwoorden op een natuurlijke manier in de rest van de content van je website voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld in de meta tags, de titel van je pagina, de eerste alinea van de pagina en in de alt tags van afbeeldingen.

Een ander belangrijk aspect van het gebruik van zoekwoorden is om ervoor te zorgen dat je website geoptimaliseerd is voor zowel desktop als mobiel gebruik. Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om naar informatie te zoeken, dus het is essentieel om ervoor te zorgen dat je website goed werkt op alle apparaten. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van responsive design, waarbij de layout van je website automatisch aangepast wordt aan het schermformaat van het apparaat dat gebruikt wordt.

Om te bepalen of je zoekwoordenstrategie effectief is, is het verstandig om je website te volgen met behulp van analytics tools zoals Google Analytics. Dit kan je inzicht geven in de prestaties van je website voor bepaalde zoekwoorden, zodat je kunt zien of je de gewenste resultaten behaalt.

Zoekwoorden zijn dus een belangrijk onderdeel van SEO, omdat ze helpen om de relevantie van een website te bepalen voor een bepaald onderwerp of zoekopdracht. Door goede zoekwoorden te selecteren en deze op een natuurlijke manier in de content van je website te integreren, kun je ervoor zorgen dat je website beter gevonden wordt door de zoekmachines en dus ook door je doelgroep. Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van zoekwoorden slechts een deel is van een effectieve SEO-strategie. Andere belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld de gebruiksvriendelijkheid en laadtijd van je website, de kwaliteit van de content, de autoriteit van je website en de manier waarop je website is gebouwd. Door aandacht te besteden aan al deze aspecten, kun je ervoor zorgen dat je website beter scoort in de zoekresultaten en meer relevant verkeer naar je website trekt.

Over de schrijver:

Julien – Freelance SEO Specialist