Handige SEO tools voor het optimaliseren van je website

door | Technische SEO

jan 3, 2023

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) kan een tijdrovende en uitdagende taak zijn, vooral als je niet over de juiste hulpmiddelen beschikt. Gelukkig zijn er verschillende handige SEO-tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines zoals Google.

Mocht je geen cariere hebben in marketing, of geen tijd hebben om SEO te gaan doen voor je eigen site, dan adviseer ik om het uit te besteden. SEO tools kunnen ingewikkeld te zijn en het leren van SEO is een tijdrovend proces en iets wat je niet zomaar onder de knie krijgt. Wil je graag hulp bij SEO neem dan contact met mij op. 

Wil je wel graag SEO gaan dan voor je site? Dan bespreek ik in dit artikel een aantal de meest populaire en veelgebruikte SEO-tools, waaronder Ahrefs, Majestic, SEMrush, Screaming Frog, SE Ranking, Answer the Public, MarketMuse, RankMath en Yoast.

Contents

Ahrefs

Ahrefs is een krachtige SEO-tool die je kunt gebruiken om het verkeer naar je website te analyseren, backlinks te bekijken, te kijken naar concurrenten en zoekwoordenonderzoek te doen. Met Ahrefs kun je bijvoorbeeld zien hoeveel backlinks je website heeft, welke websites deze backlinks hebben geplaatst, en hoe krachtig die backlinks zijn.

Daarnaast biedt Ahrefs ook een uitgebreid zoekwoordenonderzoek tool, waarmee je kunt zien welke zoekwoorden het meest gebruikt worden om naar je website te linken, en hoeveel verkeer deze zoekwoorden genereren.

Een nadeel aan Ahrefs is dat het een erg prijzige tool is. Voor een standaard abonnement betaal je al 180 euro per maand en mocht je daarnaast analyses draaien op een wat grotere site, dan loop je ook tegen extra credit kosten aan. Het is echter wel één van de beste tools die je kan gebruiken.

Semrush

SEMrush is een veelgebruikte SEO-tool die je kunt gebruiken voor het doen van zoekwoordenonderzoek, het analyseren van backlinks en om te zien hoeveel traffic er op je website komt. Met SEMrush kun je bijvoorbeeld zien welke zoekwoorden het meest gebruikt worden om naar je website te linken en hoeveel verkeer deze zoekwoorden opleveren. SEMrush biedt verder ook een uitgebreide backlinkanalyse, waarmee je kunt zien hoeveel backlinks je website heeft, van welke websites deze backlinks afkomstig zijn, en hoe krachtig deze backlinks zijn.

Met SEMrush kun je ook de prestaties van je website vergelijken met die van je concurrenten, en zien wat zij doen om hun website te optimaliseren voor zoekmachines. Dit kan je helpen om te begrijpen hoe je je eigen website kunt verbeteren en hoe je boven je concurrenten kunt uitstijgen in de zoekresultaten. Semrush is in vele opzichten de grote concurrent van Ahrefs, maar werkt simpelweg net iets anders en heeft andere handige functionaliteiten.

Majestic

Majestic is een andere populaire SEO-tool die je kunt gebruiken voor het beheren en ontdekken van backlinks. Met Majestic kun je bijvoorbeeld zien hoeveel backlinks je website heeft, van welke websites deze backlinks afkomstig zijn, en hoe krachtig deze backlinks zijn. Daarnaast biedt Majestic ook een uitgebreide sitecrawl, waarmee je kunt zien hoe goed je website is geoptimaliseerd voor zoekmachines en welke aanpassingen je kunt doen om je website te verbeteren.

Wat ik persoonlijk erg goed vind aan Majestic, is de meetmethode van autoriteit die ze hanteren. Als je goed weet hoe dit in elkaar steekt, kan je een goed idee krijgen van de waarde van een backlink. Ik heb een blog geschreven over Majestic trust flow en citation flow, waar je meer hierover kan lezen.

Screaming Frog

Screaming Frog is een handige SEO-tool die je kunt gebruiken om je website te crawlen en te analyseren. Met deze tool kun je bijvoorbeeld zien of er technische fouten op je website voorkomen, zoals 404-fouten, dubbele content of slow loading pages. Daarnaast kun je ook zien hoe goed je website is geoptimaliseerd voor zoekwoorden en hoe de meta-tags op je website zijn geconfigureerd. Screaming Frog biedt ook een uitgebreide sitecrawl, waarmee je kunt zien hoe je website presteert in vergelijking met andere websites in je niche.

SE Ranking

SE Ranking is een krachtige SEO-tool die je kunt gebruiken voor het beheren van je zoekmachineposities, het doen van zoekwoordenonderzoek en het analyseren van het verkeer naar je website. Met SE Ranking kun je bijvoorbeeld zien hoe je website presteert in de zoekresultaten van Google, welke zoekwoorden het meest gebruikt worden om naar je website te linken, en hoeveel verkeer deze zoekwoorden genereren.

Daarnaast biedt SE Ranking ook een uitgebreide backlinkanalyse, waarmee je kunt zien hoeveel backlinks je website heeft, van welke websites deze backlinks afkomstig zijn, en hoe krachtig deze backlinks zijn. De kwaliteit van deze tool (voor backlinks is echter niet te vergelijken met een tool als Ahrefs, die je veel betere inzichten geeft).

Answer the Public

Answer the Public is een handige SEO-tool die je kunt gebruiken voor het doen van zoekwoordenonderzoek. Deze tool biedt een visuele weergave van alle zoekwoorden die mensen gebruiken om naar je website te zoeken, opgedeeld in verschillende categorieën. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke vragen mensen hebben over je producten of diensten, en hoe je hierop kunt inspelen met je content. Daarnaast biedt Answer the Public ook suggesties voor nieuwe zoekwoorden die je kunt gebruiken om je website te optimaliseren.

RankMath

RankMath is een gratis SEO-tool die je kunt gebruiken voor het optimaliseren van de technische aspecten van je website. Deze tool biedt bijvoorbeeld een uitgebreide analyse van je website, waarbij wordt gekeken naar de snelheid van je website, de mobiele gebruiksvriendelijkheid en de meta-tags.

Daarnaast biedt RankMath ook een integratie met Google Search Console, waarmee je kunt zien hoe je website presteert in de zoekresultaten van Google en welke aanpassingen je kunt doen om je website te verbeteren. Deze tool gebruik je door hem op je website te installeren als plugin

Yoast

Yoast is een populaire SEO-tool die je kunt gebruiken voor het optimaliseren van de content op je website. Het is eigenlijk de grootste concurrent van Rankmath, Yoast is echter al veel langer actief.

De tool biedt een uitgebreide analyse van je website, waarbij wordt gekeken naar de leesbaarheid van je content, de zoekwoorddichtheid en de meta-tags. Daarnaast biedt Yoast ook een integratie met Google Search Console, waarmee je kunt zien hoe je website presteert in de zoekresultaten van Google en welke aanpassingen je kunt doen om je website te verbeteren.

Conclusie

Er zijn verschillende handige SEO-tools beschikbaar die je kunt gebruiken om je website te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google. Of je nu zoekwoordenonderzoek wilt doen, het verkeer naar je website wilt analyseren, of de technische aspecten van je website wilt verbeteren, er is een tool beschikbaar die aansluit op jouw behoeften.

Wil je nou dat de SEO van website wordt gedaan die jarenlang ervaring heeft en de kneepjes van het vak weet, waardoor je tijd, teleurstelling en overbodige kosten door voorkomt? Schakel mij dan in als jouw SEO specialist. Misschien spreken we elkaar snel!

Over de schrijver:

Julien – Freelance SEO Specialist