Wat is Google Mobile First en hoe kan het je SEO beïnvloeden?

door | Technische SEO

jan 3, 2023

Steeds meer mensen gebruiken hun smartphones om online te zoeken en daarom is het belangrijk dat je website goed presteert op mobiele apparaten. Google heeft daarom in 2016 Mobile First geïntroduceerd, een nieuwe manier om websites te indexeren en te ranken in de zoekresultaten. In dit artikel van Freelance SEO Specialist bespreken we wat Mobile First precies is, en hoe het je SEO kan beïnvloeden. Heb je hulp nodig om je SEO te optimaliseren, zodat je website rankt in de mobiele zoekresulaten? Neem dan contact met mij op.

Contents

Mobile First Index

Een tijdje terug werden websites voornamelijk geïndexeerd en gerankt op basis van hun desktopversie. Dit betekende dat de desktopversie van je website het belangrijkste was voor Google en dat de mobiele versie van je website minder belangrijk was.

Met Mobile First verandert dit echter. Google gaat nu voornamelijk de mobiele versie van je website gebruiken om je website te indexeren en te ranken in de zoekresultaten. Dit betekent dat de mobiele versie van je website het belangrijkste is voor Google, en dat de desktopversie van je website minder belangrijk is.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je mobiele website goed functioneert en goed hiervoor is geoptimaliseerd.

Veranderende zoekopdrachten

Naast het feit dat de mobiele versie van je website belangrijker is geworden voor Google, veranderen ook de zoekopdrachten die mensen op hun mobiele apparaten gebruiken. Mensen gebruiken vaak  andere zoekwoorden op hun mobiele apparaten dan op hun desktopapparaten, en ze zoeken ook vaak naar andere dingen.

Daarom is het belangrijk om rekening te houden met deze veranderende zoekopdrachten als je je website wilt optimaliseren voor mobiele apparaten. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je andere zoekwoorden moet gebruiken in je content, of dat je je website aan moet passen aan de specifieke behoeften van mobiele gebruikers.

Hoe Mobile First je SEO kan beïnvloeden

Mobile First kan je SEO op verschillende manieren beïnvloeden. Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je mobiele website goed functioneert en goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Als je mobiele website een trage laadtijd heeft, technische fouten bevat of niet goed geoptimaliseerd is voor zoekwoorden, kan dit negatief uitwerken op je positie in de zoekresultaten van Google. Daarnaast is het ook belangrijk dat de site gewoon goed werkt.

Verder kan Mobile First ook betekenen dat je je zoekwoordenstrategie moet aanpassen, afhankelijk van hoe mensen op hun mobiele apparaten zoeken. Als je bijvoorbeeld merkt dat bepaalde zoekwoorden op desktopapparaten populair zijn (wat je terug kan zien in Search Console), maar op mobiele apparaten minder populair, dan moet je misschien overwegen om deze zoekwoorden minder te gebruiken in je content.

Tot slot kan Mobile First ook betekenen dat je je website moet aanpassen aan de specifieke behoeften van mobiele gebruikers. Als je bijvoorbeeld merkt dat mobiele gebruikers op zoek zijn naar andere dingen dan desktopgebruikers, dan moet je misschien overwegen om je website aan te passen aan deze behoeften.

Wat kun je doen om je website te optimaliseren voor Mobile First?

Er zijn een aantal tips die ik je als freelance SEO specialist kan geven die je kunnen helpen om je website te optimaliseren voor Mobile First:

  1. Zorg ervoor dat je mobiele website goed functioneert: Dit betekent dat je mobiele website snel moet laden, geen technische fouten moet bevatten, en gemakkelijk te gebruiken moet zijn. Zorg er dus voor dat hij zou slagen in Core Web Vitals.
  2. Optimaliseer je mobiele website voor zoekwoorden: Zorg ervoor dat je mobiele website geoptimaliseerd is voor de zoekwoorden die mensen gebruiken om naar je website te zoeken op mobiele apparaten.
  3. Pas je zoekwoordenstrategie aan: Houd rekening met de veranderende zoekopdrachten van mobiele gebruikers, en pas je zoekwoordenstrategie aan als dit nodig is.
  4. Pas je website aan de specifieke behoeften van mobiele gebruikers aan: Als mobiele gebruikers op zoek zijn naar andere dingen dan desktopgebruikers, pas je website dan aan deze behoeften aan.
  5. Maak gebruik van mobielvriendelijke technologieën: Maak bijvoorbeeld gebruik van responsive design of AMP (Accelerated Mobile Pages) om ervoor te zorgen dat je website goed functioneert op mobiele apparaten.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je website goed presteert in de zoekresultaten van Google op mobiele apparaten, en dat je de bezoekersaantallen en conversies op je website kunt verhogen. Wil je persoonlijk advies hoe je SEO het beste kan doen voor je website? Neem dan contact met mij op.

Over de schrijver:

Julien – Freelance SEO Specialist