URL-structuur voor SEO

door | Technische SEO

jan 4, 2023

De URL-structuur van een website is een belangrijk onderdeel van de SEO-strategie voor een bedrijf. De manier waarop de URL’s van een website zijn opgebouwd, kan namelijk invloed hebben op hoe gemakkelijk het is voor zoekmachines om de pagina’s van die website te crawlen en hoe gemakkelijk het is voor mensen om de pagina’s te delen of naar te linken, bijvoorbeeld vanaf social media of een persoonlijke blog. In dit artikel van Freelance SEO Specialist bespreken we of de URL-structuur een ranking factor is voor Google, of er een limiet zit aan de lengte van de URL’s en hoe een goede URL-structuur eruit ziet.

Contents

Is de URL-structuur een ranking factor voor Google?

Volgens Google is de URL-structuur van een website geen directe ranking factor. Dit betekent dat de manier waarop de URL’s van een website zijn opgebouwd op zichzelf geen invloed heeft op de positie van die website in de zoekresultaten. Dit betekent echter niet dat de URL-structuur geen belangrijke rol kan spelen in de SEO-strategie van een bedrijf. Zoals we hieronder zullen bespreken, kan een goede URL-structuur wel degelijk bijdragen aan een betere gebruikerservaring en een gemakkelijker crawlbaarheid van de website, wat weer kan leiden tot een betere ranking in de zoekresultaten.

Een goede URL-structuur kan helpen om de relevantie van je website voor bepaalde zoekwoorden te verhogen. Als je bijvoorbeeld een website hebt over hondenrassen en je gebruikt duidelijke URL’s met de naam van het ras, kan dit helpen om de website beter te laten ranken voor zoekwoorden die te maken hebben met hondenrassen. Daarnaast kan een goede URL-structuur ook helpen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verhogen. Als mensen gemakkelijk kunnen zien wat ze op een bepaalde pagina kunnen verwachten aan de hand van de URL, zijn ze wellicht geneigd om langer op je website te blijven en meer pagina’s te bekijken. Dit kan op termijn leiden tot een betere gebruikerservaring en een lagere bounce rate.

Teken limiet in URL’s

Er is geen limiet aan de lengte van de URL’s van een website, maar het is wel verstandig om de URL’s niet te lang te maken. Lange URL’s kunnen namelijk moeilijker te indexeren zijn door zoekmachines en kunnen ook leiden tot een slechtere gebruikerservaring. Google heeft aangegeven dat URL’s die langer zijn dan 512 pixels moeilijker te lezen zijn op mobiele apparaten en dat het daarom verstandig is om de URL’s niet te lang te maken.

Hoe ziet een goede URL-structuur eruit?

Er zijn een aantal aanbevelingen van Google voor het opbouwen van de URL-structuur van een website:

  1. Maak gebruik van duidelijke en beschrijvende URL’s: URL’s die duidelijk aangeven wat er op de pagina te vinden is, zijn beter voor zowel gebruikers als zoekmachines. Zoekmachines kunnen de URL’s beter crawlen en gebruikers kunnen gemakkelijker bepalen of de pagina relevant is voor wat ze zoeken.
  2. Gebruik korte en bondige URL’s: Zoals we hiervoor al besproken hebben is het goed om korte URL’s te gebruik. Wat ik zelf doe bij klanten, of aanraad is om de titel van de pagina of blog samen te vatten, deze woorden te combineren (als dit een logische combinatie vormt) en dat te gebruiken als URL.

Parameters in de URL

Een ander aspect om rekening mee te houden bij het opbouwen van de URL-structuur van je website is het gebruik van parameters. Parameters zijn aanvullende informatie die aan de URL toegevoegd worden om extra filters of opties aan te geven. Zoekmachines kunnen soms moeite hebben met het crawlen van pagina’s met veel parameters, dus het is niet altijd verstandig om hier gebruik van te maken.

URL redirects

Verder is het ook aan te raden om gebruik te maken van duidelijke URL-redirects als je de structuur van je website wijzigt of als je oude pagina’s verwijdert. Dit zorgt ervoor dat gebruikers en zoekmachines gemakkelijk kunnen navigen naar de juiste pagina’s op je website en voorkomt het dat er foutmeldingen getoond worden.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de URL-structuur slechts één onderdeel is van de totale SEO-strategie van een website. Andere factoren die ook van invloed kunnen zijn op de ranking van een website zijn onder andere de kwaliteit en relevantie van de website voor de zoekwoorden waarop je wilt ranken, de laadtijd van de website, de gebruikerservaring en de autoriteit van de website. Het is daarom verstandig om je SEO-strategie op meerdere fronten aan te pakken. Wil je hier graag hulp bij? Neem dan contact met mij op. 

Stappenplan om de URL’s van je website te verbeteren

  • Maak gebruik van duidelijke en beschrijvende URL’s die aangeven wat er op de pagina te vinden is
  • Gebruik korte en bondige URL’s die gemakkelijk te lezen zijn op mobiele apparaten
  • Gebruik relevante zoekwoorden in de H1 en H2 headings van je pagina’s
  • Beperk het gebruik van parameters in de URL’s zoveel mogelijk
  • Gebruik duidelijke URL-redirects als je de structuur van je website wijzigt of als je oude pagina’s verwijderd

Door deze stappen te volgen, kan je ervoor zorgen dat de URL-structuur van je website bijdraagt aan een betere gebruikerservaring en een gemakkelijker crawlbaarheid van je website. Je bespaart hiermee het crawlbudget wat Google moet gebruiken om je website te crawlen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de URL-structuur niet alleen van belang is voor de zoekmachines, maar ook voor de gebruikers van je website. Een duidelijke en logische URL-structuur kan ervoor zorgen dat mensen gemakkelijker kunnen navigen op je website en dat ze gemakkelijker de pagina’s van je website kunnen delen of linken.

Conclusie URL structuur voor SEO

We kunnen concluderen dat het belangrijk is om rekening te houden met de URL-structuur van je website als onderdeel van je SEO-strategie maar dat de URL-structuur van een website geen directe ranking factor is voor Google. Door duidelijke en logische URL’s te gebruiken kan je ervoor zorgen dat je website beter gecrawld kan worden door zoekmachines en gemakkelijker te delen is door gebruikers. Dit kan op op lange termijn leiden tot een betere ranking in de zoekresultaten en een verbeterde gebruikerservaring.

Over de schrijver:

Julien – Freelance SEO Specialist