Waarom is website snelheid zo belangrijk?

door | Technische SEO

jan 6, 2023

Website snelheid is belangrijk, omdat het de gebruikservaring van je bezoekers kan beïnvloeden en ook van invloed kan zijn op hoe je website rankt in de zoekresultaten van zoekmachines. Als een website traag is, kan dit leiden tot frustratie bij de gebruikers en kan het ervoor zorgen dat ze snel afhaken. Zoekmachines geven ook de voorkeur aan snelle websites, omdat dit betekent dat de gebruikers een betere ervaring hebben en dus langer op de website blijven. Dit kan leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten.

Contents

Met welke tools kan je website snelheid het beste testen?

Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om de snelheid van je website te testen. Één van de meest populaire tools is Google PageSpeed Insights. Deze tool geeft aan hoe snel je website laadt op desktop- en mobiele apparaten en geeft ook aanbevelingen om de snelheid te verbeteren.

Daarnaast is GTmetrix ook een goede tool om de snelheid van je website te testen. Deze tool geeft niet alleen aan hoe snel je website laadt, maar geeft ook aanbevelingen om de snelheid te verbeteren. Vooral wanneer je kijkt naar de waterfall functie kan je er een hoop uithalen.

Tips om website snelheid te optimaliseren

Er zijn verschillende manieren om de snelheid van je website te verbeteren. Hieronder heb ik een aantal tips opgesomd:

  1. Gebruik een snelle hosting provider

De hosting provider die je gebruikt kan van invloed zijn op de snelheid van je website. Kies daarom voor een hosting provider die bekend staat om de snelheid van de servers.

  1. Maak gebruik van een content delivery network (CDN)

Een CDN is een wereldwijd netwerk van servers dat kopieën van je website opslaat op verschillende locaties. Wanneer een bezoeker je website bezoekt, wordt de pagina vanaf de dichtstbijzijnde server geladen, wat kan leiden tot een snellere laadtijd.

  1. Optimaliseer afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de grootte van je website. Door afbeeldingen te optimiseren, kun je ervoor zorgen dat ze minder ruimte in beslag nemen. Heb je een WordPress website? Dan kan je dit bijvoorbeeld doen met een tool zoals Smush.

In samenvatting is gebruiksvriendelijkheid belangrijk om ervoor te zorgen dat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren op je website en om te converteren. Door de bovenstaande tips in acht te nemen, kun je de gebruiksvriendelijkheid van je website verhogen en de kans op conversies vergroten.

  1. Gebruik caching

Caching is een manier om bepaalde elementen van je website op te slaan, zodat deze niet opnieuw hoeven te worden geladen bij elk bezoek. Dit kan leiden tot een snellere laadtijd voor terugkerende bezoekers.

  1. Verminder het aantal plugins

Plugins kunnen handig zijn om bepaalde functionaliteiten aan je website toe te voegen, maar ze kunnen ook de laadtijd beïnvloeden. Probeer daarom het aantal plugins te beperken tot alleen de essentiële plugins en verwijder onnodige plugins.

  1. Gebruik gzip compressie

Gzip compressie is een manier om de grootte van bestanden, zoals HTML, CSS en JavaScript, te verkleinen. Dit kan leiden tot een snellere laadtijd, omdat de bestanden sneller kunnen worden verzonden en geladen.

  1. Maak gebruik van lazy loading

Lazy loading is een techniek waarbij afbeeldingen en andere elementen pas geladen worden wanneer ze in het zicht van de gebruiker komen. Dit kan helpen om de laadtijd van je website te verkorten, omdat niet alle elementen meteen geladen hoeven te worden bij het bezoeken van de website.

Een conclusie die we kunnen trekken is dat de snelheid belangrijk is voor de gebruikservaring van je bezoekers en om hoog in de zoekresultaten te ranken. Door gebruik te maken van snelle hosting, een CDN, afbeeldingen te optimiseren, caching te gebruiken, het aantal plugins te beperken, gzip compressie te gebruiken en lazy loading toe te passen, kun je de snelheid van je website optimaliseren en ervoor zorgen dat je bezoekers een goede ervaring hebben op je website.

Over de schrijver:

Julien – Freelance SEO Specialist