Wat is cache?

door | Technische SEO

dec 25, 2022

WordPress is een krachtig systeem om jouw website te beheren, maar het is niet altijd het snelste. Veel van de plugins en thema’s die je op jouw site gebruikt als je een WordPress website hebt, kunnen het vertragen. Een manier om je WordPress site te versnellen is om gebruik te maken van cache plugins. Deze tools slaan een deel van de informatie die ze van jouw webhost laden op op een tijdelijke opslagplaats van de gebruiker zijn / haar mobiel of computer, zodat ze niet opnieuw hoeven te worden geladen wanneer soortgelijke pagina’s door gebruikers worden opgevraagd. Als je cache goed in hebt gesteld draagt het bij aan een snellere website, wat je SEO weer ten goede komt.

Contents

Wat het precies is

Cache is dus een tijdelijke opslagruimte die wordt gebruikt door toepassingen en andere processen. Het wordt vaak gebruikt om gegevens op te slaan, zoals webpagina’s of afbeeldingen, zodat ze in de toekomst snel toegankelijk zijn.

Cache kan worden opgeslagen in RAM, op je apparaat of in de cloud. Als je ooit je computer hebt gebruikt om een website of bestand te openen vanaf een harde schijf (HDD), dan heb je gebruik gemaakt van gegevens in de cache. Dit betekent dat wanneer je later teruggaat en die bestanden opnieuw probeert te openen, ze sneller zullen laden omdat ze al zijn opgeslagen in het geheugen van je computer of op de harde schijf. Je hebt misschien ook gemerkt dat veel websites gebruik maken van zogenaamde “cookies” waarmee ze je surfgedrag op meerdere apparaten kunnen volgen; dit maakt het voor hen ook gemakkelijker omdat ze weten welke inhoud je nuttig of interessant vindt op basis van je gedrag in het verleden op andere sites zoals die van hen!

Voordelen van cache

Je website in cache hebben is voordelig voor veel aspecten van je website. Laten we eens kijken naar een paar van de voordelen:

  • Snellere laadtijden: Als er één ding is waardoor je bezoekers vertrekken, dan is het wel een traag ladende site. Met cache kan je de snelheid (laadtijd) tot 80% verbeteren.
  • Betere zoekmachine optimalisatie (SEO): Door je website te laten cachen, kan Google deze gemakkelijker indexeren en ranken. Hierdoor krijg je ook direct een boost in de SERP’s zonder dat je bij elke update van je website hoeft te wachten op updates.
  • Verbeterde gebruikerservaring: Heb je nieuwe blogs of afbeeldingen op je website gezet? Als het apparaat waar je de site mee bezoekt, ze nog niet heeft geïndexeerd zullen ze traag laden, vergeleken met wanneer ze gecached zijn. Een cache wipeing script zorgt ervoor dat alle gebruikers de nieuwe versie van de site worden geserveerd die op de server staat.

Cache legen op WordPress met een plugin

  • Een plugin gebruiken om de cache te wissen

De beste manier om de WordPress-cache te wissen is door een plugin te gebruiken. Er zijn veel gratis en premium plugins in de WordPress repository die je kunnen helpen. Ik raad W3 Total Cache aan, die door ontwikkelaars is getest en positieve beoordelingen van gebruikers heeft gekregen.

  • Waarom je de cache regelmatig moet wissen

Cache kan na verloop van tijd vol raken als je site meer verkeer krijgt of als er meer dynamische elementen wordt toegevoegd. Wanneer dit gebeurt, laden pagina’s langzamer voor bezoekers omdat ze terug moeten naar de server om ze opnieuw te ontvangen (wat enkele seconden kan duren). Dit maakt het ook moeilijker voor zoekmachines zoals Googlebot of BingBot om je site goed te indexeren, omdat ze moeite hebben om alle noodzakelijke bestanden te bereiken bij het crawlen van de URL-structuur van je site.

Door cache te gebruiken kan je je website sneller maken

Cache plugins kunnen je website sneller maken. Door je pagina’s te cachen, kan je het aantal keren dat WordPress een pagina moet laden wanneer iemand je site bezoekt, verminderen. Dit helpt het laden van pagina’s te versnellen en maakt het makkelijker voor gebruikers om te krijgen wat ze nodig hebben van je site.

De meest gebruikelijke manier om een cache-plugin te installeren is via FTP of SFTP. Je hebt toegang nodig tot de hoofdmap van je site (de /wp-content/ map) om dit te doen; sommige hosts hebben FTP of SFTP beschikbaar voor je, maar als dat niet zo is, vraag dan of je er één kunt installeren als je je aanmeldt voor hostingdiensten.

Eenmaal geïnstalleerd, zullen cache plugins op de achtergrond draaien zonder dat je er iets voor hoeft te doen – je hoeft niets anders te doen dan te controleren of ze werken of niet! Als ze goed werken dan zouden ze automatisch moeten verschijnen wanneer je wp-admin (het dashboard) bezoekt. Je zou hieronder iets vergelijkbaars moeten zien:

Supercache en Simple Cache voor WordPress

Er zijn twee populaire WordPress caching plugins: Supercache en Simple Cache.

Beide plugins zijn gratis en eenvoudig te installeren, maar ze hebben wel enkele verschillen in functionaliteit. Supercache is geavanceerder dan Simple Cache en is de populairste caching plugin voor WordPress.

Betere SEO met W3 Total Cache

Wilt je jouw zoekmachine rankings verbeteren? W3 Total Cache kan je helpen. Het is een SEO-vriendelijke caching plugin die gebruik maakt van slechts één bestand, dus er zijn geen extra bestanden te uploaden of te beheren. De plugin geeft je onbeperkte opties voor het cachen van je site, inclusief individuele pagina’s en berichten, hele sites op basis van gebruikersrollen, en zelfs toepassingen van derden zoals WPML of BuddyPress.

W3 Total Cache kan worden gebruikt op elke site die PHP gebruikt als server-side programmeertaal (waaronder alle moderne WordPress sites). Er zijn vele manieren om het te configureren:

  • Over meerdere thema’s/sites
  • Op een enkele site

Backend cache wat helpt jouw server sneller te maken

Backend-level caching is een manier om je site sneller te maken door de statische delen ervan in het geheugen op te slaan. Het is niet alleen voor de voorkant; je kan het ook op de achterkant gebruiken.

Als je bijvoorbeeld iets als Varnish of Nginx gebruikt als je caching proxyserver, en een plugin hebt geïnstalleerd die integreert met jouw CMS (zoals W3 Total Cache), dan zal iemand telkens wanneer hij een pagina op je site bezoekt een verbetering van de prestaties zien.

Andere manieren om cache te verbeteren

Er zijn een paar andere dingen die je kan doen om de cache van je site te verbeteren, waaronder:

  • Cache plugins. Deze kunnen worden gebruikt om de hele site of afzonderlijke pagina’s te cachen. Enkele voorbeelden zijn WP Rocket en Fastest Cache (voor WordPress gebruikers).
  • Content Delivery Networks (CDN’s). Dit is wanneer een derde partij je inhoud host op hun servers zodat het sneller laadt omdat de server dichter bij jouw gebruiker staat dan de uwe zou zijn als ze lokaal gehost zouden worden door slechts één host (jezelf). Wanneer je bijvoorbeeld Cloudflare als CDN gebruikt, slaan zij al je afbeeldingen op hun servers op, zodat zij die snel kunnen serveren wanneer iemand ze opvraagt via hun netwerk van datacenters over de hele wereld – je hoeft zich geen zorgen te maken over een andere server die voor al die afbeeldingen zit en de laadtijden vertraagt!

Conclusie

Kortom, cache is een belangrijk onderdeel van webdevelopment die je website sneller kan maken. Caching is ook nuttig voor SEO-doeleinden omdat het de snelheid van je site helpt verbeteren en de serverbelasting vermindert. Naast het gebruik van plugins zoals W3 Total Cache of Supercache en Simple Cache voor WordPress, kan je ook een backend cache op je site instellen om de prestaties te verbeteren en het gebruik van resources door bezoekers van je site te verminderen.

Over de schrijver:

Julien – Freelance SEO Specialist