WordPress SEO: wat zijn de mogelijkheden?

door | Technische SEO

jan 4, 2023

WordPress is een populaire open source content management system (CMS) die gebruikt wordt door miljoenen websites wereldwijd. Een van de voordelen van WordPress is dat het een aantal ingebouwde SEO-functies heeft, waardoor het gemakkelijk is om de SEO van een WordPress-website te optimaliseren. Heb je een website voor je bedrijf ontwikkeld op basis van code, zonder CMS, dan is dit een stuk lastiger

Contents

WordPress SEO

Één van de belangrijkste SEO-functies van WordPress is de mogelijkheid om unieke titel- en meta-tags voor elke webpagina te definiëren. Deze tags helpen zoekmachines om te bepalen wat een webpagina gaat behandelen en hoe relevant de webpagina is voor bepaalde zoekwoorden.

Daarnaast biedt WordPress ook de mogelijkheid om permalinks in te stellen. Permalinks zijn de permanente links naar webpagina’s op je website. Door gebruik te maken van relevante zoekwoorden in de permalinks van je webpagina’s, kan je ervoor zorgen dat je webpagina’s beter gevonden worden voor de relevante zoekwoorden.

WordPress is ook geschikt voor het maken van XML-sitemaps. Een XML-sitemap is een bestand dat lijst met alle webpagina’s op je website, inclusief informatie over hoe vaak de webpagina’s bijgewerkt worden. Door gebruik te maken van een XML-sitemap, kan je ervoor zorgen dat zoekmachines sneller en gemakkelijker al je webpagina’s kunnen crawlen en indexeren.

WordPress is ook geschikt voor het instellen van redirects. Redirects komen van pas als je een webpagina verwijdert of verplaatst naar een andere URL. Door een redirect in te stellen, kan je ervoor zorgen dat bezoekers die naar de oude URL gaan automatisch doorverwezen worden naar de nieuwe URL. Dit is belangrijk voor SEO, omdat het ervoor kan zorgen dat je niet beloond wordt voor de linkwaarde van de oude URL.

WordPress is open source

Een van de voordelen van WordPress is dat het open source is. Dit betekent dat iedereen toegang heeft tot de broncode van WordPress en dat iedereen de software mag gebruiken, aanpassen en verspreiden zonder dat daar kosten aan verbonden zijn.

Dit maakt WordPress populair onder webdevelopers, omdat ze de software kunnen aanpassen aan de behoeften van hun klanten en omdat ze niet afhankelijk zijn van een specifiek bedrijf of platform.

Welke SEO-plugins en thema’s gebruiken voor WordPress?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een SEO-vriendelijk plugins en thema’s voor WordPress:

  • Laadtijd: Zoekmachines houden rekening met de laadtijd van een webpagina bij het bepalen van de ranking van een webpagina. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een thema dat snel laadt. Zorg er ook voor dat je een snelheidsoptimalisatie plugin gebruikt voor WordPress. Dit komt je SEO ook ten goede.
  • Mobiliteit: Steeds meer mensen gebruiken mobiele apparaten om te zoeken op het internet. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een thema dat responsive is, zodat je website goed te zien is op alle soorten apparaten.
  • Code: Zoekmachines kijken ook naar de code van een webpagina bij het bepalen van de ranking. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een thema met schone en geoptimaliseerde code.
  • Zoekwoorden: Het is aan te raden om te kiezen voor een thema dat je de mogelijkheid biedt om zoekwoorden te gebruiken in de titel en meta-tags van je webpagina’s. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je webpagina beter gevonden wordt voor de relevante zoekwoorden.

Wat kan je bereiken met WordPress SEO?

Door gebruik te maken van de juiste SEO-technieken en -tools, kan je ervoor zorgen dat je WordPress-website beter gevonden wordt door zoekmachines. Dit kan leiden tot meer bezoekers op je website, wat weer kan leiden tot meer leads en omzet voor je bedrijf.

Om het maximale uit je WordPress SEO te halen, is het belangrijk om regelmatig te blijven werken aan de SEO van je website. Dit kan bijvoorbeeld door het blijven toevoegen van relevante en unieke content, het blijven optimaliseren van de titel- en meta-tags van je webpagina’s en het blijven aanpassen van je permalinks.

Als je je houdt aan de belangrijkste SEO-principes en gebruik maakt van de juiste SEO-tools, kan je ervoorzorgen dat je WordPress-website een hogere positie behaalt in de zoekresultaten van zoekmachines. Dit kan leiden tot meer bezoekers op je website, wat weer kan leiden tot meer leads en omzet voor je bedrijf.

Daarnaast kan het ook helpen om te zorgen dat je website beter gevonden wordt door mensen die op zoek zijn naar specifieke producten of diensten. Door gebruik te maken van de juiste zoekwoorden in je title tags en meta-tags, kan je ervoor zorgen dat je webpagina beter gevonden wordt voor de relevante zoekwoorden.

Het is ook belangrijk om te zorgen dat je website gemakkelijk te gebruiken is voor bezoekers. Door gebruik te maken van een gebruiksvriendelijk thema en door ervoor te zorgen dat je website snel laadt, kan je ervoor zorgen dat bezoekers langer op je website blijven en dat ze gemakkelijker kunnen navigen. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je website een hogere positie behaalt in de zoekresultaten van zoekmachines.

We kunnen concluderen dat je met WordPress SEO ervoor kan zorgen dat je website beter gevonden wordt door zoekmachines, wat kan leiden tot meer bezoekers en meer leads en omzet voor je bedrijf. Door gebruik te maken van de juiste SEO-technieken en -tools en door regelmatig te blijven werken aan de SEO van je website, kan je het maximale uit je WordPress SEO halen.

Over de schrijver:

Julien – Freelance SEO Specialist